Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Buiten de doos denken over leiderschap

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2955
 • Afdrukken

Pagina 1 van 2

Er is vast geen uitdrukking die onder adviseurs en coaches populairder is dan ‘thinking outside the box’. ‘Thinking outside the box’ betekent dat je jezelf los kunt maken van geijkte manieren om naar een situatie te kijken. Het wordt beschouwd als een heel belangrijke vaardigheid om vastgelopen patronen en situaties in een organisatie op gang te brengen. Of om nieuwe creatieve oplossingen te bedenken voor oude problemen.

De uitdrukking is afkomstig van een raadsel waarbij je moet proberen om negen punten met behulp van vier lijnen te verbinden, zonder de pen van het papier te halen. 

220px-9dots
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Ton Kolkman dinsdag, 02 augustus 2016

  Hoewel niet hetzelfde, moest ik toch onwillekeurig denken aan het Peter-principe, waar ook regelmatig sprake van is in organisaties. Iemand die goed is in zijn werk, wordt vaak gevraagd hogerop te komen, maar daar wachten hem taken waar ie misschien helemaal niet voor geschikt is...

 • Gast
  Jim zondag, 04 oktober 2015

  Waarschijnlijk is er weinig te doen aan de benoeming van ongeschikte managers, des te meer werk voor out of the box / company coaches om bij te sturen. Niemand is te oud om te leren.

 • Gast
  Karen Daleboudt zondag, 04 oktober 2015

  Ha Egbert, leuk thema! Narcistische managers kunnen zich idd hogerop werken in organisaties. Die zijn kennelijk bereid het leiderschap op zich te nemen. Ik weet uit ervaring dat er daarentegen ook zeer capabele en integere managers zijn die er bewust voor kiezen om geen volgende stap omhoog in de hiërarchie te ambiëren. Die kijken omhoog en zien bijvoorbeeld dat de meeste leden in een Raad van Bestuur gescheiden zijn en willen niet meer offers brengen ten aanzien van hun prive-leven. Het zou mooi zijn als meer 'normale' mensen bereid zijn leiderschap op zich te nemen als tegenwicht voor de narcisten. Het is natuurlijk doodzonde als deze mensen organisaties verlaten om vervolgens als externe coach of consultant voor een narcistische manager te gaan werken. De kans dat een narcist zich laat coachen lijkt me trouwens niet zo groot. Hij zal waarschijnlijk een externe inschakelen om de managers/medewerkers onder hem aan te laten pakken!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 april 2019

Meerwaarde op Facebook