Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Buiten de doos denken over leiderschap - Geen gedoe

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2682
 • Afdrukken

Pagina 2 van 2

De oplossing voor dit raadsel is dat je letterlijk buiten het vierkant moet denken.

220px-Ninedots2

Het grappige is dat deze uitdrukking vaak verbasterd wordt tot ‘thinking out of the box’. ‘Out of the box’ betekent iets anders: die uitdrukking wordt vaak gebruikt als het gaat om apparaten die, zonder gedoe, gelijk werken: ‘it worked out of the box’. Je hoefde de iPhone alleen uit de doos te halen en hij deed het!

‘Thinking out of the box’ betekent dus letterlijk: denken volgens een methode die nieuw uit de doos komt en die al werkt. Dat is heerlijk als het over een apparaat gaat, maar of het voor ‘denken’ ook zo fijn is, is maar de vraag. Een methode die werkt zonder gedoe vergt weinig inspanning van de gebruiker. Thinking out of the box is dan juist denken binnen de gebaande paden en volgens vaste patronen. Op die manier bekeken is thinking out of the box het tegenovergestelde aan creatieve, nieuwe manieren van denken, buiten de gebaande paden.

Misschien is het niet toevallig dat deze uitdrukkingen door elkaar worden gehaald. Want juist adviseurs die buiten de gebaande paden willen denken, vind ik vaak opvallend aangepast in hun denkwijzen en benaderingen. Neem nou een ander populair thema: leiderschap.

Als ik even mag generaliseren: in veel organisaties kunnen egocentrische managers zich zonder problemen hogerop werken. Narcisme is daarbij meestal geen handicap maar een voordeel. Juist de werknemers die een gezond beeld hebben over leidinggeven, namelijk dat het vooral verantwoordelijkheid nemen en dienen is en dus niet per sé een leuke baan, komen niet hogerop. De mensen die een ongezond beeld hebben, en vooral met macht en poppetjes bezig zijn, drijven naar boven.

Veel adviseurs en coaches hebben ooit in een organisatie gewerkt maar hebben ontslag genomen, omdat zij tabak hadden van dat machtspel. Zij willen een ander soort organisatie, waarbij het gaat om de inhoud en niet om de poppetjes. In het propageren van een bepaalde opvatting over ‘leiderschap’ zien zij een mogelijkheid om hun ideeën ingang te doen vinden.

Veel discussies over leiderschap gaan, grof gesteld, eigenlijk over ontbrekende sociale en emotionele vaardigheden van narcistische managers. De term ‘leiderschap’ is op zich mooi gevonden, want het streelt het ego van degenen die de cursus volgen, alsof zij tot de ‘uitverkoren’ leiders behoren. Het is een term die de status quo niet teveel bedreigt.

Maar er wordt daardoor niets gedaan aan het probleem dat ongeschikte maar ambitieuze mensen op leidinggevende posities komen. Het is dweilen met de kraan open. De ideeën over ‘leiderschap’ zijn populair bij adviseurs die zelf weliswaar outside the box (de organisatie) werken, maar nog ‘out of the box’ denken. Out of the box is: men gaat uit van de bestaande status quo en probeert zijn brood te verdienen aan het coachen van managers die eigenlijk totaal ongeschikt zijn om leiding te geven.

De vraag is: waarom wordt de kraan niet dichtgedraaid? Hoe kan worden voorkómen dat ongeschikte personen in leidinggevende posities terecht komen, zoals nu de regel is? Dat vergt van adviseurs een kritische houding ten opzichte van het systeem, ten opzichte van de status quo. Het vergt niet alleen ‘working’ maar ook ‘thinking outside the box.’
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Ton Kolkman dinsdag, 02 augustus 2016

  Hoewel niet hetzelfde, moest ik toch onwillekeurig denken aan het Peter-principe, waar ook regelmatig sprake van is in organisaties. Iemand die goed is in zijn werk, wordt vaak gevraagd hogerop te komen, maar daar wachten hem taken waar ie misschien helemaal niet voor geschikt is...

 • Gast
  Jim zondag, 04 oktober 2015

  Waarschijnlijk is er weinig te doen aan de benoeming van ongeschikte managers, des te meer werk voor out of the box / company coaches om bij te sturen. Niemand is te oud om te leren.

 • Gast
  Karen Daleboudt zondag, 04 oktober 2015

  Ha Egbert, leuk thema! Narcistische managers kunnen zich idd hogerop werken in organisaties. Die zijn kennelijk bereid het leiderschap op zich te nemen. Ik weet uit ervaring dat er daarentegen ook zeer capabele en integere managers zijn die er bewust voor kiezen om geen volgende stap omhoog in de hiërarchie te ambiëren. Die kijken omhoog en zien bijvoorbeeld dat de meeste leden in een Raad van Bestuur gescheiden zijn en willen niet meer offers brengen ten aanzien van hun prive-leven. Het zou mooi zijn als meer 'normale' mensen bereid zijn leiderschap op zich te nemen als tegenwicht voor de narcisten. Het is natuurlijk doodzonde als deze mensen organisaties verlaten om vervolgens als externe coach of consultant voor een narcistische manager te gaan werken. De kans dat een narcist zich laat coachen lijkt me trouwens niet zo groot. Hij zal waarschijnlijk een externe inschakelen om de managers/medewerkers onder hem aan te laten pakken!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook