Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

De kracht van complimenten - Een cadeau

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 4936
 • Afdrukken

Pagina 3 van 3

Maar een echt compliment doet ook iets met de gever van het compliment: het dwingt de gever op een ander manier naar de ontvanger te kijken. Een echt compliment zegt immers iets over de ander als persoon, los van de behoeften die de gever heeft. Dus de gever van het compliment moet zijn ‘behoefte-bril’ afzetten en een kwaliteit benoemen die de ander heeft, en altijd zal hebben. Dat kan als kind bijvoorbeeld confronterend zijn: kun je positieve eigenschappen van je moeder bedenken, die los staan van de rol die ze in jouw leven speelt?

Als het lukt, ontstaat er een soort ruimte tussen de gever en de ontvanger. Ze zitten niet meer in een wederzijdse afhankelijkheid, maar de gever maakt zich als het ware los en bekijkt de ontvanger van een afstand. De gever van een compliment geeft dus niet alleen een cadeau aan de ontvanger, maar ook aan zichzelf.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 08 december 2014

  Complimenten zijn natuurlijk heerlijk om te krijgen. Of je nou egocentrisch, egoïstisch of wat dan ook bent. Ben het alleen niet met je eens dat de ontvanger van een compliment minder afhankelijk wordt. Integendeel, mensen die hengelen naar complimentjes zijn juist zeer egocentrisch (of egoïstisch). Ze hebben complimenten nodig om hun ego te strelen. Ik geloof dat mensen persoonlijk groeien als ze minder complimenten van anderen nodig hebben en juist in staat zijn om zichzelf complimenten te geven als dat relevant is. Ik ben ook een voorstander van meer complimenten, maar dat is omdat de wereld er dan mooier uitziet. Het contact tussen mensen verloopt gewoon veel prettiger! Vooral Amerikanen zijn er zo ontzettend goed in. Een verademing om mee te werken.

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 09 december 2014

  Interessante aanvulling Karen! Inderdaad denk ik dat er situaties zijn waarin complimenten niet echt bijdragen aan de onafhankelijkheid van de ontvanger. Ik denk dan bijv. aan hoe sommige vriendinnen (ik zie het vooral bij vrouwen) elkaar complimentjes geven, maar dat is dan meer om de sociale machine te smeren. Het is een soort ruilen en niet dus niet geven. Ik denk dat een echt compliment wel bijdraagt, maar dat vereist dat de gever de ontvanger 'ziet'. En dat kan alleen als de gever zijn/haar egocentrische bril afzet. Daarom is het voor de gever minstens zo belangrijk om een echt compliment te kunnen geven.

 • Gast
  Marjanne zondag, 07 december 2014

  Mooi en herkenbaar, Egbert! Ik ben wel benieuwd naar een vervolg-blog over wat het effect van zo'n welgemeend compliment dan is :) Misschien een uitdaging?
  Zonnigs!

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 09 december 2014

  Dank je Marjanne! Ik heb het wel enigszins geprobeerd aan te geven wat er gebeurt bij zo'n compliment. Waar ik dan misschien dieper op in zou gaan is wat het betekent om iemand te 'zien' en 'gezien' te worden. Ik ga er eens op broeden!

 • Gast
  Dick de Bruijn zaterdag, 06 december 2014

  Erg mooi artikel, Egbert ! Moet we zeker nog eens een ESITD aan wijden....:)

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zaterdag, 06 december 2014

  Gaan we doen Dick, daar verheug ik me al op :).

 • Gast
  gosse Bonthuis zaterdag, 06 december 2014

  complimenten maken, moet je leren. Maar werkt heel goed en sterker nog is voor allen goed!! Mogelijk iets dat ook in het onderwijs opgenomen zou kunnen worden.

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zaterdag, 06 december 2014

  Inderdaad Gosse, het onderwijs zou een mooie rol kunnen spelen... maar ik denk dat ook onderwijzers helaas meestal niet in staat zijn om echt de kwaliteiten van verschillende kinderen te zien. Dus die zouden eerst 'bijgeschoold' moeten worden (veel complimenten ontvangen!). Degenen die dat wel kunnen, dwz een meester of juf, een leraar die jou 'zag' herinner je je meestal je hele leven...

 • Gast
  kees de Waal donderdag, 04 december 2014

  Mooi en herkenbaar verhaal Egbert

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom donderdag, 04 december 2014

  Dank je wel Kees!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zaterdag, 16 februari 2019

Meerwaarde op Facebook