Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

De man die dacht dat hij zijn brein was - Eindeloos bewustzijn

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5885
 • Afdrukken

Pagina 2 van 5

Swaab maakt ook wat uitstapjes die naast zijn vakgebied liggen, maar waarover hij wel meent iets te kunnen zeggen op basis van zijn kennis. Hij heeft bijvoorbeeld weinig op met religie en alles wat zweemt naar spiritualiteit. Onder het kopje ‘Vier Nobelprijzen de prullenbak in’ veegt Swaab de vloer aan met het boek van Van Lommel ‘Eindeloos bewustzijn’, dat zich baseert op bijna-doodervaringen. Van Lommel beweert bijvoorbeeld dat er te weinig hersencapaciteit is voor ons lange termijngeheugen en dat er dus een universeel bewustzijn moet zijn dat onze herinneringen opslaat. Onze hersenen creëren geen bewustzijn, maar zijn in feite antennes waarmee dit universeel bewustzijn wordt opgepikt, aldus Van Lommel. Swaab wijst er op dat een wetenschapper (Eric Kandel) in 2000 de Nobelprijs heeft gekregen voor onderzoek dat juist beschrijft hoe korte en lange termijnherinneringen worden opgeslagen in ons brein. Exit Van Lommel.

Zelf heb ik weinig met spiritualiteit die zich beroept op een universeel bewustzijn, en het idee dat onze hersenen een soort antennes zijn die hierop intunen spreekt mij niet aan. Voor mij riekt het geloof in een universeel bewustzijn teveel naar een verlangen naar iets groters, een ontsnapping aan de realiteit. Echte spiritualiteit probeert niet te ontsnappen aan de wetenschap, maar omarmt ze. Elke kennis die bijdraagt aan inzicht in de realiteit en daarmee in onszelf is welkom.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Nico Cost dinsdag, 14 oktober 2014

  Dank voor deze 'parel': "Echte spiritualiteit probeert niet te ontsnappen aan de wetenschap, maar omarmt ze."

 • Gast
  Angelique dinsdag, 07 oktober 2014

  Beste Egbert, interessant blog. Echter door de lappen tekst slecht leesbaar. Wellicht is het een idee om meer witregels toe te voegen tbv leesbaarheid. (tip 6 regels per paragraaf).

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 29 september 2014

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik vind het wel ingewikkelde kost moet ik zeggen. Beide boeken gelezen. Dat van Pim vLommel pakte mij veel meer dan dat van Schwaab. Binnenkort (25/10) ga ik naar een lezing van vLommel. Wat een geweldig vooruitzicht biedt hij als het gaat om de dood! Dus wat mij betreft geen exit voor vLommel.

 • Gast
  Diana Vergouwen-Koenekoop vrijdag, 26 september 2014

  Goedendag Egbert,
  Ben jij kapitein van je brein?
  Met verstand doe je de dingen die je doet en zet je koers door je leven. Maar herken je het gevoel dat je niet alles onder controle hebt? Je niet meer vertrouwt op je kompas of sowieso niet weet waar heen je vaart? Nieuwsgierig waar dit heen gaat? Lees dan verder op mijn blog http://www.sqbewust.nl/sq-blog/detail/ben-jij-kapitein-van-je-brein

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zaterdag, 27 september 2014

  Diana, ik heb gereageerd op je leuke blog, maar het lijkt alsof de reacties niet werken?

 • Gast
  Hans woensdag, 24 september 2014

  Dick Swaab is erin geslaagd om zijn eigen ziel weg te onderzoeken en weg te redeneren en is zich gaan identificeren met zijn brein. Vanuit mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en onderzoek naar de aard van het bewustzijn ervaar ik dit als zeer triest. Je bent namelijk zoveel meer dan je brein. Er is ook een persoonlijk bewustzijn en ziel die een ontwikkelingsweg gaat middels dat lichaam en dat brein. Dat niet kennen en ervaren is zoiets als op aarde rond lopen als een kip zonder kop.

  Antwoord Annuleer
 • Gast
  kees de waal woensdag, 24 september 2014

  Prima verhaal. Dank!!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook