Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

De man die dacht dat hij zijn brein was - Filosoof of neurobioloog?

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5887
 • Afdrukken

Pagina 4 van 5

Op veel mededogen en begrip voor 'la condition humaine' kun je Swaab dan ook niet betrappen. Hierin ligt een opvallend verschil tussen Swaab en de schrijver Oliver Sacks, die ook over neurologische afwijkingen schreef (zoals over de man die dacht dat zij vrouw een hoed was). In tegenstelling tot Swaab was Sacks op zoek naar de mens in de patiënt.Sacks was dan ook neuroloog én schrijver, Swaab is veeleer een schrijvende neurobioloog. (Niemand is perfect trouwens: Sacks lijkt een passage over autisten die praten in priemgetallen iets mooier gemaakt te hebben dan de werkelijkheid).

Terugkomend op Swaabs opvatting over de vrije wil: veel is over de vrije wil geschreven en het meeste hiervan heb ik niet gelezen. Echter, de opvatting dat de vrije wil hetzelfde is als een dictator ergens in onze hersenen die los van de rest van het brein keuzes maakt, komt mij te simplistisch over. De vrije wil lijkt mij te omschrijven als het bewustzijn dat als een onderdeel van een ‘intern’ besluitvormingsproces, keuzes maakt. Ik kan me goed voorstellen dat dat proces deels onbewust plaatsvindt, en dat dat onbewuste deel zich manifesteert zich als gevoelens en intuïties.

Swaab als filosoferende neurobioloog stijgt dus helaas niet uit boven zijn eigen vakgebied. Hij is als de spreekwoordelijke hamer die alleen spijkers ziet. Wat ontbreekt bij Swaab is het besef dat er los van de ‘hardware’ van de hersenen, zoiets is als een psychische of geestelijke werkelijkheid. Ook al zouden we aanvaarden dat er geen vrije wil is en we dus geen keuzes kunnen maken, wat volgens mij overigens niet uit de bovengenoemde experimenten blijkt, dan nog is er zoiets als een geestelijke domein. Onze psychische gesteldheid, de inhoud van onze hersenen, wordt niet alleen gedicteerd door hun ‘bouw’ die hun ‘functie’ bepaalt.




Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Nico Cost dinsdag, 14 oktober 2014

  Dank voor deze 'parel': "Echte spiritualiteit probeert niet te ontsnappen aan de wetenschap, maar omarmt ze."

 • Gast
  Angelique dinsdag, 07 oktober 2014

  Beste Egbert, interessant blog. Echter door de lappen tekst slecht leesbaar. Wellicht is het een idee om meer witregels toe te voegen tbv leesbaarheid. (tip 6 regels per paragraaf).

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 29 september 2014

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik vind het wel ingewikkelde kost moet ik zeggen. Beide boeken gelezen. Dat van Pim vLommel pakte mij veel meer dan dat van Schwaab. Binnenkort (25/10) ga ik naar een lezing van vLommel. Wat een geweldig vooruitzicht biedt hij als het gaat om de dood! Dus wat mij betreft geen exit voor vLommel.

 • Gast
  Diana Vergouwen-Koenekoop vrijdag, 26 september 2014

  Goedendag Egbert,
  Ben jij kapitein van je brein?
  Met verstand doe je de dingen die je doet en zet je koers door je leven. Maar herken je het gevoel dat je niet alles onder controle hebt? Je niet meer vertrouwt op je kompas of sowieso niet weet waar heen je vaart? Nieuwsgierig waar dit heen gaat? Lees dan verder op mijn blog http://www.sqbewust.nl/sq-blog/detail/ben-jij-kapitein-van-je-brein

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zaterdag, 27 september 2014

  Diana, ik heb gereageerd op je leuke blog, maar het lijkt alsof de reacties niet werken?

 • Gast
  Hans woensdag, 24 september 2014

  Dick Swaab is erin geslaagd om zijn eigen ziel weg te onderzoeken en weg te redeneren en is zich gaan identificeren met zijn brein. Vanuit mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en onderzoek naar de aard van het bewustzijn ervaar ik dit als zeer triest. Je bent namelijk zoveel meer dan je brein. Er is ook een persoonlijk bewustzijn en ziel die een ontwikkelingsweg gaat middels dat lichaam en dat brein. Dat niet kennen en ervaren is zoiets als op aarde rond lopen als een kip zonder kop.

  Antwoord Annuleer
 • Gast
  kees de waal woensdag, 24 september 2014

  Prima verhaal. Dank!!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook