Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

De man die dacht dat hij zijn brein was - Geest en realiteit

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5882
 • Afdrukken

Pagina 5 van 5

Er is zoiets als een sociale realiteit die zich afspeelt in een geestelijke domein. Neem het idee van de 'staat Nederland’. Uiteindelijk is het land ‘Nederland’ niet meer dan een afspraak tussen mensen, een idee dat 'slechts' in ons hoofd zit. Wij, de mensheid, zouden in theorie kunnen afspreken dat Nederland niet meer bestaat. Dit soort sociale constructies vormen een realiteit, met een eigen domein en dynamiek. Het zijn wat sociologen ‘sociale constructies’ noemen. Geestelijke constructies zijn niet, zoals reductionisten als Swaab schijnen te denken, illusies die je zonder consequenties uit je wereldbeeld kunt weglaten. Het idee ‘Nederland’ is er één met grote consequenties, bijvoorbeeld kun je als Afrikaan niet zomaar naar Nederland komen. Door dit idee zijn bepaalde mensen niet in staat om naar een stukje land bij de Noordzee te reizen. Ook de vrije wil bestaat, ook al is het alleen al als sociale constructie, als afspraak tussen mensen. 

Er zijn ook andere, individuele psychologische constructies, zoals je identiteit, ideeën die je hebt over relaties en vriendschappen die een rol spelen in het geestelijk domein. Het is het samenstel tussen al deze sociale en individuele psychische feiten waarin wij ons gedrag bepalen. Het zijn de keuzes die we maken, de vrienden die we kiezen, de angsten die we onder ogen zien, die ons maken wie we zijn. Ons brein is hierin ons instrument en toeverlaat.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Nico Cost dinsdag, 14 oktober 2014

  Dank voor deze 'parel': "Echte spiritualiteit probeert niet te ontsnappen aan de wetenschap, maar omarmt ze."

 • Gast
  Angelique dinsdag, 07 oktober 2014

  Beste Egbert, interessant blog. Echter door de lappen tekst slecht leesbaar. Wellicht is het een idee om meer witregels toe te voegen tbv leesbaarheid. (tip 6 regels per paragraaf).

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 29 september 2014

  Leuk dat je hierover schrijft! Ik vind het wel ingewikkelde kost moet ik zeggen. Beide boeken gelezen. Dat van Pim vLommel pakte mij veel meer dan dat van Schwaab. Binnenkort (25/10) ga ik naar een lezing van vLommel. Wat een geweldig vooruitzicht biedt hij als het gaat om de dood! Dus wat mij betreft geen exit voor vLommel.

 • Gast
  Diana Vergouwen-Koenekoop vrijdag, 26 september 2014

  Goedendag Egbert,
  Ben jij kapitein van je brein?
  Met verstand doe je de dingen die je doet en zet je koers door je leven. Maar herken je het gevoel dat je niet alles onder controle hebt? Je niet meer vertrouwt op je kompas of sowieso niet weet waar heen je vaart? Nieuwsgierig waar dit heen gaat? Lees dan verder op mijn blog http://www.sqbewust.nl/sq-blog/detail/ben-jij-kapitein-van-je-brein

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zaterdag, 27 september 2014

  Diana, ik heb gereageerd op je leuke blog, maar het lijkt alsof de reacties niet werken?

 • Gast
  Hans woensdag, 24 september 2014

  Dick Swaab is erin geslaagd om zijn eigen ziel weg te onderzoeken en weg te redeneren en is zich gaan identificeren met zijn brein. Vanuit mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en onderzoek naar de aard van het bewustzijn ervaar ik dit als zeer triest. Je bent namelijk zoveel meer dan je brein. Er is ook een persoonlijk bewustzijn en ziel die een ontwikkelingsweg gaat middels dat lichaam en dat brein. Dat niet kennen en ervaren is zoiets als op aarde rond lopen als een kip zonder kop.

  Antwoord Annuleer
 • Gast
  kees de waal woensdag, 24 september 2014

  Prima verhaal. Dank!!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook