Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Doe-t-zelf tips voor het maken van een website

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5406
 • Afdrukken

Het zelf maken en beheren van een website is leuk, leerzaam en veel voordeliger dan het uitbesteden! Vooral als je, net als ik, graag ‘in control’ bent, heeft het veel voordelen om je te verdiepen in het maken van een website. Je weet dan bijvoorbeeld hoe je met weinig geld een goede website maakt. En je hoeft tegenwoordig echt geen programmeur te zijn om een website te maken. Je hebt eigenlijk al een professionele uitziende website voor zo’n 50 euro per jaar of zelfs minder. Mocht je dan later alsnog besluiten om een professional voor de vormgeving in te schakelen, dan kom je veel beter beslagen ten ijs.

Vroeger was het bouwen van een website echt iets voor specialisten. Ik denk dat ik inmiddels zo’n vijf verschillende websites versleten heb (ik ben de tel kwijt geraakt). Bij mijn eerste website, zo rond de eeuwwisseling, was ik voor bijna alles afhankelijk van de ontwerper. Bij de geringste aanpassing had ik hem nodig, bijvoorbeeld als ik een plaatje wilde plaatsen of een menuutje wilde aanpassen. Ook bij mijn daarop volgende websites voelde ik me erg afhankelijk, totdat ik in 2005 Joomla! ontdekte. Sindsdien gebruik ik dat programma. Dit programma is nog steeds populair, maar het is qua populariteit inmiddels ingehaald door Wordpress. Volgens één statistiek op internet was in 2013 20% van alle websites met WordPress gemaakt, tegen 3% met Joomla. 

WordPress en Joomla zijn prachtige pakketten om een website in te bouwen. Het zijn allebei ‘content management systemen’ én ze zijn bovendien gratis. ‘Content management system’ klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt er op neer, dat je je als gebruiker geen zorgen meer hoeft te maken over allerlei technische aspecten van de website, daar zorgt de software voor. Het enige wat je hoeft te doen is het schrijven van artikelen (de content). Natuurlijk heb je ook invloed op de vormgeving, maar dat hoef je in principe maar één keer te doen.

Eén van de voordelen van deze software is namelijk dat het uiterlijk gescheiden is van de inhoud. Dus als je je website eenmaal af hebt, kun je gemakkelijk de vormgeving veranderen. Je trekt ‘m als het ware gewoon een ander jasje aan. Zo’n jas heet een template of in het Nederlands een sjabloon.

Welke stappen moet je zetten?

Eén van de eerste dingen die je moet doen als je een website begint, is het registreren van je domeinnaam. Registreren van je domeinnaam kun je doen vóór dat je een website gebouwd hebt, en het kost maximaal 10 euro per jaar. Zorg dat jij als eigenaar van de domeinnaam wordt geregistreerd en niet het internetbedrijf bij wie je het registreert. Vaak gebeurt dat wel automatisch, maar wel iets om op te letten. Waarom?

Het is belangrijk om te weten dat het domein, de naam van de website, (www.jouwdomeinnaam.nl) en de inhoud van de website twee verschillende dingen zijn. Het domein is als het ware het adres van je website, terwijl de website zelf de informatie is die ergens op een server (computer) is opgeslagen. Als iemand je domeinnaam intypt maakt zijn computer contact met een server en die antwoordt met de informatie die op je website staat. Je kunt je domeinnaam vergelijken met je telefoonnummer, de server met het antwoordapparaat en je website met de boodschap op het antwoordapparaat. Als iemand je domeinnaam intypt (of aanklikt na een zoekactie in google) belt hij als het ware je het antwoordapparaat (de server) en deze antwoordt met het bericht (je website).

Degene bij wie je de inhoud van de website onderbrengt, heet de ‘webhoster’. Hij is als het ware de gastheer (‘host’) van jouw website. In de praktijk is wie je domeinnaam bezit veel belangrijker dan wie je website ‘host’. Het bezit van je domeinnaam geeft je de vrijheid om eenvoudig een andere webhoster te zoeken. Het gebruik van twee verschillende dienstverleners heeft echter ook een nadeel want je moet meer zelf regelen en je meer verdiepen in de techniek van het internet.

Velen kiezen er daarom voor domein en website bij één leverancier onder te brengen. Dan koop je dus zowel ruimte op een server als een jaarlijks bedrag voor het registreren van je naam. Pas er dan op dat je er in ieder geval voor zorgt dat jij als eigenaar van het domein geregistreerd wordt en niet de provider. Registreer je domeinnaam, met of zonder webruimte, in ieder geval zo snel mogelijk, want er is ook nog een kans dat iemand anders je voor is.

Webhoster en registrar

  Het internetbedrijf bij wie je de inhoud van de website onderbrengt, heet de ‘webhoster’. Degene die je domeinnaam registreert wordt aangeduid als de ‘registrar’. Bij veel websites zijn de webhoster en de registrar hetzelfde bedrijf, dat wil dus zeggen dat de naam en de inhoud bij hetzelfde bedrijf zijn ondergebracht. Dit is niet noodzakelijk en soms zelf minder gewenst.
  Je kunt deze twee diensten, zeg maar het telefoonnummer en het antwoordapparaat, ook bij twee verschillende aanbieders onderbrengen. Mijn ervaring is dat het gebruiken van twee verschillende dienstverleners zelfs een groot voordeel, want je bent minder afhankelijk. Je kunt bijvoorbeeld veel makkelijker switchen als hij niet bevalt.
  Zo heb ik zelf mijn domein www.meerwaarde.com onder gebracht bij www.joker.com en de website zelf bij www.your-webhost.nl . Voor de website ben ik inmiddels al bij de zoveelste webhoster aanbeland, terwijl ik joker.com al die tijd gewoon gehouden hebt voor mijn domeinnaam.

Zoeken van een provider (webhoster)

Het hosten van een kleine website kost meestal niet meer dan 50 euro per jaar, afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt. Voor een eenvoudige website in WordPress is 500 MB meer dan voldoende. Voor doe-t-zelvers is het wel handig als je veel zelf kunt regelen. Emailadressen kun je vrijwel altijd zelf instellen, maar sommige providers limiteren bijvoorbeeld het aantal adressen in de goedkopere pakketten (zoals transip.nl) . Bij veel webhosters kun je ook standaard WordPress en/of Joomla (laten) installeren. Wel zo handig, want je hoeft je nauwelijks te verdiepen in het installeren van de software. Dat gaat dan met één druk op de knop.

Een goede vergelijkingssite voor webhosters is www.webhosters.nl . Het is mijn ervaring dat veel nieuwe (goedkopere) providers aanvankelijk een prima service verlenen, maar die service zakt dan na verloop van tijd in, bijvoorbeeld omdat ze veel klanten krijgen. Let dus vooral op de oudste en de meest recente recensies. Als er geen recente recensies zijn, is dat meestal al een veeg teken. Maar je kunt natuurlijk ook eens vrienden en bekenden polsen. Ik heb zelf tot nu toe (helaas moet dat voorbehoud er altijd bij) goede ervaringen met bij www.your-webhost.nl, ze bieden een goede prijskwaliteitsverhouding. Bovendien maken ze dagelijks een back up, die ze op jouw verzoek ook terug kunnen zetten. Die service is veel waard, zeker als je zelf knutselt. Ook met www.transip.nl heb ik redelijke ervaringen, wel wat duurder en minder flexibel. Een afrader is wat mij betreft www.webreus.nl, daar heb ik ‘reuze’ slechte ervaringen mee, met complete websites die verdwijnen en nooit meer terugkomen.

Inhoud en uiterlijk van je website

Hè hè, je hebt een naam, een webhoster/registrar en inlogcode. Je hebt Wordpress of Joomla geïnstalleerd, nu kun je aan de slag. Om de website dan te maken, log je in via een speciale link en je komt dan in de ‘back end’, een controle scherm met allerlei opties. Dit is als het ware de achteringang van je website, waar je alles beheert. Via het controlescherm kun je hier eenvoudig artikelen en menu’s aanmaken, aangeven welke artikelen op je homepagina moeten verschijnen etc.

Meestal wil je eerst de vormgeving van je website aanpassen. Zoals ik hierboven al schreef, kun je in Joomla en Wordpress gemakkelijk de vormgeving veranderen. Je trekt ‘m als het ware gewoon een ander jasje aan. Zo’n jas heet een template of in het Nederlands een sjabloon. Als je niet het standaard uiterlijk van WordPress wilt gebruiken, dan kun je zoeken op ‘Wordpress templates’. Het installeren van een sjabloon gaat tamelijk eenvoudig via een optie in het controlescherm.

Wat ik wel erbij moet zeggen is dat deze websites opgebouwd zijn uit blokken, ze hebben dan ook een wat ‘vierkante’ uitstraling. Als je creatief helemaal los wilt gaan met allerlei special ronde vormen en ellipsen, harten e.d. dan loop je met de standaard sjablonen al snel vast. Meestal moet je dan toch een ontwerper inhuren.

Je kunt templates trouwens ook zelf ontwerpen. Een handig programma hiervoor is ‘Artisteer’, www.artisteer.com . Hiermee kun je zonder zelf te hoeven programmeren, dus via een gebruiksvriendelijke software, zelf een ontwerp maken voor je eigen website, zowel in Wordpress, Joomla. Het is niet heel goedkoop, maar als je zelf het uiterlijk van je website in de hand wilt hebben is het z’n geld waard.

De inhoud van je website bestaat uit artikelen. Over het algemeen wil je niet alle informatie op de homepage plaatsen, dus je maakt een structuur met behulp van menu’s. Artikelen deel je in in categorieën en een categorie koppel je aan een menu. Vaak is het handig om voor jezelf een structuur te tekenen op papier. Dat helpt je bij het maken van menu’s en categorieën.

Dit is wat basisinformatie over websites. Ik kan ook schrijven over mijn ervaringen met gevonden worden via google, het bijhouden van bezoekersstatistieken en over het integreren van social media via je website, maar het is al zo’n lang verhaal geworden. Laat een reactie achter als je tips hebt, meer wilt weten, etc. Veel succes!

Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  david donderdag, 11 juni 2015

  halloo ik ben david en ik ben 17 jaar, ik ben een eigen auto blog begonnen en heb ruim veel artikelen geschreven, het probleem is dat ik nog geen bezoekers heb, hoe maak ik daar verandering in?

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zaterdag, 16 februari 2019

Meerwaarde op Facebook