Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Bullshit detector

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2461
 • Afdrukken

Pagina 1 van 2

Laatst had ik een vergadering waarbij voor de zoveelste keer geen knopen werden doorgehakt en beslissingen werden uitgesteld. Ik raakte daar zo gefrustreerd van dat ik boos ben weggelopen.

Los van de vraag of het slim of handig is om in zo’n situatie op te stappen, was de timing opvallend. Het was juist na een vakantie waarvan ik ontspannen en uitgerust was teruggekeerd. Je zou zeggen dat je na een vakantie juist meer incasseringsvermogen hebt, maar dat lijkt bij mij niet zo te werken.

Ik heb al vaak gemerkt dat ik na een vakantie zelfs meer de neiging heb om confrontaties aan te gaan dan op andere momenten. Dat kunnen soms behoorlijk onbenullige dingen zijn, zoals een chagrijnige kassière bij de supermarkt.

Ik ben daar niet trots op maar ik schaam me er ook niet voor. Wat er volgens mij gebeurt, is dat ik na een vakantie veel directer contact heb met mijn emoties en gevoelens. Ik ben dan minder afgestompt. Dat is op zich positief. Dat contact is synoniem met het gevoel dat ik leef.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Jeanette H Reitsma donderdag, 21 juli 2016

  Beste Egber en Annet,
  Wat heerlijk om jullie stuk en reactie daarop te lezen!!! Prachtige woordkeuze ook.
  Kwam op het juiste moment voor mij. Mijn 'bullshit detector' was gisteravond en vanmorgen ernstig in actie. Ik droomde er zelfs van.
  En dan ben ik nog ernstig aan het denken over de manier waarop ik mijn bullshit naar buiten ga brengen, maar de essentie is natuurlijk: heb ik het lef om volmondig ja te zeggen tegen mijn eigen gevoelens die inderdaad aangeven dat mijn grenzen inmiddels overschreden zijn.
  Ons lijf, althans het mijne, helpt daar dan ook nog eens een handje (ruggetje in dit geval) bij: de alarmbellen zijn dan flink aan het rinkelen.
  Tijd voor actie dus.
  Dank voor dit 'steuntje in de rug'

  Antwoord Annuleer
 • Gast
  Annet Hoeijmans-Boon zondag, 17 juli 2016

  Egbert, wat een helder stuk en uit het leven gegrepen!
  Wat ik herken uit je schrijven is de inerte, richtingloze energie van besluiteloosheid in de gezamenlijk ( energetische) ruimte.
  Oeverloos "praten over", verschuilend achter bullshit-management.
  ( hilarisch boek trouwens wat daarover geschreven is).
  Als je dieper in de stilte ben gezakt... bv tijdens een vakantie.... voel je directer je autonome innerlijke grens, en dat kan een andere zijn dan de functionele grens.
  Ik beschrijf het hier nu in mijn woorden / taalgebruik.
  Ben benieuwd of je dat herkend?

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zondag, 17 juli 2016

  Zeker Annet, ik denk dat je het over hetzelfde hebt als ik, goed verwoord. Ik vind je onderscheid tussen functionele en autonome grens ook verhelderend. Ik denk dat het voor velen (mijzelf niet per sé uitgezonderd) zo werkt dat je autonome grens normaal achter je functionele (professionele) grens ligt. Het is niet 'professioneel' om je zo te laten kennen. Na een vakantie kunnen die twee omgedraaid zijn, en ligt je autonmome grens tot je eigen verrassing vóór je professionele grens. Grappig om te merken.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 april 2019

Meerwaarde op Facebook