Egbertale
Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt
Leiders en volgers
Ik lig wakker in een slaapzaal met onbekenden. Als achtienjarige heb ik me, samen met een vriend, opgegeven voor een zomerkamp voor jongeren in Epe, met als thema ‘relaties’. Het is de eerste nacht. Ik voel me wat nerveus, kan ik m’n draai vinden in deze groep?
Ik val in slaap maar word wakker als een paar jongens herrie beginnen te maken. Stoer te doen, wat te roepen, de branie uit te hangen. Dat is niet leuk, het voelt onveilig. Ik hou niet van stoerdoenerij en vind zeker geen aansluiting als dat de sfeer wordt.
Niemand reageert, er gebeurde niet veel verder, en op een gegeven moment houden zij er godzijdank mee op. Ik hoop alleen maar dat dit niet een voorproefje is voor de rest van de week.
-
dinsdag, 18 oktober 2016
Volgen suggereert inderdaad dat de volgers als makke schapen eensgezind achter de uitverkoren leider aangaan. Vaak is er tussen de volgers strijd onderling, zeker. Mannen en vrouwen strijden op verschillende wijze om de macht, ook daar heb je gelijk in denk ik. Maar hoe de machtsstrijd in een groep - want daar heb je het toch over? - gevoerd wordt, hangt misschien toch ook weer van het 'niveau' van een groep af. In de ene groep is roddelen effectiever dan in de andere. Mooie aanvulling, dank!
-
maandag, 26 september 2016
Mooi thema: leiders en volgers. Over leiders wordt veel geschreven. Over volgers heel weinig. Mocht je interessante stukken over het laatste tegenkomen houd ik me aanbevolen!
· Egbert Oldenboom vinden deze reactie leuk.
Ja dit is interessant. Maar 'hoe macht eruit ziet, hangt niet af van het karakter of het inzicht van de machthebbers. Het hangt af van de keuze die de volgers maken. Welke leider volgen zij?' Dat is te kort door de bocht.
Mijn ervaring met macht in gewone groepen is dat geroddel heel veel invloed heeft. Vrouwengroepen misschien? Geroddel blijft lange tijd onzichtbaar. De macht schuift, maar je weet niet waardoor.