Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Leiders en volgers - Medelijden

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2509
 • Afdrukken

Pagina 2 van 5

 

Daarin ben ik niet de enige zo blijkt de volgende ochtend. Sterker nog, de jongens die zich zo stoer hadden gedragen de eerste nacht, worden door de rest van de groep volkomen genegeerd. Hun branie verdwijnt als sneeuw voor de zon en, als je er op let, maar dat doen weinigen, krimpen ze steeds verder, totdat je bijna medelijden zou krijgen.

Ik ken dit soort braniegedrag wel van de middelbare school. Dit waren de populaire jongens die de toon zetten in een klas, degenen die bepaalden wie in en uit was. De pesters? Misschien niet allemaal, maar het ligt er dicht bij.

Nu was ik in een groep terecht gekomen die voor een belangrijk deel uit buitenbeentjes en gepesten bestond. En deze buitenbeentjes waren nu opeens degenen geworden die de sfeer bepaalden. En degenen die normaal de leiders waren, waren nu de buitenbeentjes geworden. Dit is voor mij een eye-opener.

Toen ik op de lagere school zat was ik de sterkste van de klas en daarmee automatisch de leider. Op een gegeven moment kwam er een ander jongetje, Jan Willem, dat mij uitdaagde, maar ik bleek sterker en bleef de leider.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  karli frigge dinsdag, 18 oktober 2016

  Ja dit is interessant. Maar 'hoe macht eruit ziet, hangt niet af van het karakter of het inzicht van de machthebbers. Het hangt af van de keuze die de volgers maken. Welke leider volgen zij?' Dat is te kort door de bocht.
  Mijn ervaring met macht in gewone groepen is dat geroddel heel veel invloed heeft. Vrouwengroepen misschien? Geroddel blijft lange tijd onzichtbaar. De macht schuift, maar je weet niet waardoor.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 18 oktober 2016

  Volgen suggereert inderdaad dat de volgers als makke schapen eensgezind achter de uitverkoren leider aangaan. Vaak is er tussen de volgers strijd onderling, zeker. Mannen en vrouwen strijden op verschillende wijze om de macht, ook daar heb je gelijk in denk ik. Maar hoe de machtsstrijd in een groep - want daar heb je het toch over? - gevoerd wordt, hangt misschien toch ook weer van het 'niveau' van een groep af. In de ene groep is roddelen effectiever dan in de andere. Mooie aanvulling, dank!

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 26 september 2016

  Mooi thema: leiders en volgers. Over leiders wordt veel geschreven. Over volgers heel weinig. Mocht je interessante stukken over het laatste tegenkomen houd ik me aanbevolen!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook