Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Leiders en volgers - Magnetisch veld

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2510
 • Afdrukken

Pagina 3 van 5

Op de middelbare school had ik die positie niet, daar waren de stoere jongens met een grote mond de leider. Jan Willem was dan ook al snel vriendjes met die stoere jongen. Jan Willem was een volger.

Wie worden de leiders van een groep? In zijn recente boek ‘Macht! Van instinct tot integriteit’ onderscheidt organisatiepsycholoog Oscar David drie soorten macht: de instinctieve macht (macht 1.0), checks and balances (2.0) en integere macht (3.0). Om de eerste soort te illustreren vertelt Oscar David hoe hij op de lagere school de sterkste en dus de leider was, totdat Bob in de klas komt. Bob blijkt sterker dan Oscar en voortaan is Bob de baas. Universeel verhaal.

Macht, zeker op die leeftijd, is als een magnetisch veld voor een kompasnaald, je kunt het voelen en je weet dat anderen het ook zo voelen en zich ernaar richten. Er zijn leiders en volgers. Dat is macht 1.0.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  karli frigge dinsdag, 18 oktober 2016

  Ja dit is interessant. Maar 'hoe macht eruit ziet, hangt niet af van het karakter of het inzicht van de machthebbers. Het hangt af van de keuze die de volgers maken. Welke leider volgen zij?' Dat is te kort door de bocht.
  Mijn ervaring met macht in gewone groepen is dat geroddel heel veel invloed heeft. Vrouwengroepen misschien? Geroddel blijft lange tijd onzichtbaar. De macht schuift, maar je weet niet waardoor.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 18 oktober 2016

  Volgen suggereert inderdaad dat de volgers als makke schapen eensgezind achter de uitverkoren leider aangaan. Vaak is er tussen de volgers strijd onderling, zeker. Mannen en vrouwen strijden op verschillende wijze om de macht, ook daar heb je gelijk in denk ik. Maar hoe de machtsstrijd in een groep - want daar heb je het toch over? - gevoerd wordt, hangt misschien toch ook weer van het 'niveau' van een groep af. In de ene groep is roddelen effectiever dan in de andere. Mooie aanvulling, dank!

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 26 september 2016

  Mooi thema: leiders en volgers. Over leiders wordt veel geschreven. Over volgers heel weinig. Mocht je interessante stukken over het laatste tegenkomen houd ik me aanbevolen!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook