Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Leiders en volgers - Macht 3.0

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2505
 • Afdrukken

Pagina 4 van 5

Als bullies succesvol zijn in het onveilig maken van de sfeer in een groep, creëren zij daarmee hun machtsbasis. Anderen zijn dan bang om tegen dit magnetisch veld in te gaan.

Macht 3.0 is volgens Oscar David de macht die op integere wijze wordt uitgeoefend. Dit zijn de leiders die ‘waarde willen toevoegen’. De leiders die niet alleen op een vorm van ego-bevrediging uit zijn maar die willen creëren.

Een voorbeeld dat doorOscar David genoemd wordt is het besluit van Merkel om de Verenigde Staten niet te volgen in de oorlog in Irak. ‘Wir schaffen das’ kan er wat mij betreft ook aan toegevoegd worden.

Oscar David had het bovenstaande voorbeeld van mijn jongerenkamp ook in zijn boek kunnen gebruiken, want hij was, samen met mij, één van de deelnemers. Hij was trouwens niet één van die stoere jongens.

Maar het voorbeeld van de omdraaiing van de rollen komt niet terug en ergens is dat ook wel begrijpelijk. Oscar David beschrijft macht en al haar aspecten van uit het perspectief van de leiders, de machtigen. Als organisatiepsycholoog verdient hij zijn brood namelijk met het adviseren van de top. Niks mis mee, het is een interessant boek.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  karli frigge dinsdag, 18 oktober 2016

  Ja dit is interessant. Maar 'hoe macht eruit ziet, hangt niet af van het karakter of het inzicht van de machthebbers. Het hangt af van de keuze die de volgers maken. Welke leider volgen zij?' Dat is te kort door de bocht.
  Mijn ervaring met macht in gewone groepen is dat geroddel heel veel invloed heeft. Vrouwengroepen misschien? Geroddel blijft lange tijd onzichtbaar. De macht schuift, maar je weet niet waardoor.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 18 oktober 2016

  Volgen suggereert inderdaad dat de volgers als makke schapen eensgezind achter de uitverkoren leider aangaan. Vaak is er tussen de volgers strijd onderling, zeker. Mannen en vrouwen strijden op verschillende wijze om de macht, ook daar heb je gelijk in denk ik. Maar hoe de machtsstrijd in een groep - want daar heb je het toch over? - gevoerd wordt, hangt misschien toch ook weer van het 'niveau' van een groep af. In de ene groep is roddelen effectiever dan in de andere. Mooie aanvulling, dank!

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 26 september 2016

  Mooi thema: leiders en volgers. Over leiders wordt veel geschreven. Over volgers heel weinig. Mocht je interessante stukken over het laatste tegenkomen houd ik me aanbevolen!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook