Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Metoo: grenzen en macht - Grensbesef

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1592
 • Afdrukken

Pagina 3 van 4

Je kunt een CEO van een onderneming zijn, en ervoor kiezen heel weinig macht te hebben, door je medewerkers veel vrijheid en beslissingsbevoegdheid te geven. Je kunt een castingbureau zijn en niet streven naar een monopoliepositie. Het streven naar een monopoliepositie is een keuze, ik denk in eerste instantie van een persoon. En de psychologische structuur van een persoonlijkheid bepaalt in mijn ogen of macht een belangrijk persoonlijk doel is.

Ik kan het niet bewijzen, maar ik heb de intuïtie dat het streven naar een macht en een monopolie positie psychologisch samenhangt met een gebrek aan grensbesef en dat het gebrek aan grensbesef eigenlijk meer fundamenteel is dan de machtsbehoefte.

Met een gebrek aan grensbesef bedoel ik dat je niet aanvoelt wanneer anderen over jouw grenzen gaan, en ook niet wanneer jij over andermans grenzen gaat. Een voorbeeld van grensoverschrijdend gedrag is een ander vernederen, omdat je zelf niet goed in je vel zit. Dit gebeurt in gezinnen regelmatig als de ouders van grenzen geen benul hebben. En niet zelden heb je dan een pikorde, waarin vrouwen en de jongsten onderaan bungelen.

Een gebrek aan psychologische grenzen in een gezin geeft het gevoel dat je een speelbal bent, dat alles en iedereen jou kan manipuleren en beïnvloeden en dat voelt onveilig. Dit leidt waarschijnlijk tot een grote behoefte aan autonomie. Een goed antwoord op deze behoefte is het vaststellen van grenzen. Een minder goed antwoord op die behoefte aan autonomie is het verlangen naar heerschappij, naar de beheersing van situaties en van anderen, met andere woorden: macht.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Erik Schoe dinsdag, 21 november 2017

  Klinkt aannemelijk, Egbert.

 • Gast
  Kees de Waal zaterdag, 11 november 2017

  Helemaal eens.
  Ik denk overigens dat het gedrag/karakter van een individu altijd gevormd wordt door de interactie van zijn genen met de omgeving: nature en nurture.

 • Gast
  Jan Schurink zaterdag, 11 november 2017

  Goede gedachte Egbert,
  Zou het ook genetisch zijn? Of noemt men het dan anders?

 • Gast
  karli frigge zaterdag, 11 november 2017

  Bravo!!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 25 maart 2019

Meerwaarde op Facebook