Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Ode aan het oordeel (holy sh*t deel 2) - Verbod op oordelen

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1614
 • Afdrukken

Pagina 3 van 3

Sommigen zullen dit vertalen als ‘je moet niet oordelen’. Inderdaad is het beter om te begrijpen dan om te oordelen. Of eerst begrijpen en dan pas oordelen. Maar ik ben tegen een verbod op oordelen. Oordelen zijn volgens mij onvermijdelijk. Als je geen onderscheid maakt tussen goede en slechte ideeën, kom je namelijk niet veel verder.

Ja zeggen sommigen dan: ‘Onderscheid maken, waarderen mag wel, maar oordelen niet’. Oordelen is in hun ogen een hardere, onbarmhartige daad dan waarderen. Maar ik vind dat een oordeel en een waardering niet echt, wezenlijk, verschillen. Je kunt aan drollen ruiken vies vinden. Maar dat kan veranderen als je je in een hond verplaatst. Was ‘vies’ dan een oordeel of een waardering? Dat is een grijs gebied.

Een oordeel kan dus net zo goed een ‘voorlopige waardering’ betekenen. Of anders gesteld: een afkeer van het woord ‘oordeel’ kan ook een allergie zijn: een eye closer dus. Onbarmhartigheid zit nooit in het woord, maar in de geest van degene die oordeelt.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  karli dinsdag, 03 oktober 2017

  Dank je wel. Dan zou mijn valkuil sociaal verdwijnen zijn en mijn uitdaging sociaal gaan verkeren in leuke groepjes? Of assertief van mij laten horen?

  Maar is bescheidenheid wel een kernkwaliteit van mij zijn? Volgens mij is het een bijproduct. Want mijn kernkwaliteit is verlangen naar echtheid. Ik wil het mysterie naderen. (wie niet?) Maar omdat we klem en dicht bovenop elkaar leven valt het niet mee om dat vast te houden. vaak moet je vechten om je eigen sfeer helder te houden. Of effectiever: vluchten. Dat is mijn bescheidenheid.
  Leuk hoor dat jij luistert naar zulke dundradige overwegingen.

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom woensdag, 27 september 2017

  Hoi Karli, ik denk dat je je één van je kernkwaliteiten zelf dan al aangeeft, nl. bescheidenheid en ruimte voor anderen. Interessant is ook: wat is je valkuil en wat je uitdaging?

 • Gast
  karli maandag, 25 september 2017

  je zet me aan het denken. ik ga na hoe dat zit bij mij. ik kan me flink ergeren aan opdringerigheid/onbescheidenheid. Ikzelf wil wat ruimte om te leven, maar anderen bedreigden dat. Ik moest me tegen hen verdedigen. Koste aandacht (ook tijd en energie). Welke kernkwaliteit zou ik dan hebben? Heel moeilijk om dat zelf te zien! een ander heeft meer afstand, dus wat denk je, beste Egbert?

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 25 maart 2019

Meerwaarde op Facebook