Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Ontsteek je licht - Uitstraling

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1905
 • Afdrukken

Pagina 2 van 2

Ik denk dat we onze persoonlijke kwaliteiten vaak als ‘normaal’ ervaren en ons er daardoor te weinig van bewust zijn. Onze persoonlijkheid is als een huis, waarin we wel wonen, maar dat we niet echt kennen. We zien niet hoe dat huis van andere huizen verschilt, welke uitstraling het heeft voor anderen, wat de kwaliteiten ervan zijn. Dat klinkt in eerste instantie misschien arrogant of neerbuigend naar anderen, maar ik merk dat als ik er zo naar kijk, dat ik me niet meer slecht of waardeloos voel – omdat ik niet gehoord word – maar juist rijk en waardevol.

Het geeft je ook een heel andere opdracht: het gaat er niet om hoe we omgaan met de tekorten van anderen, maar hoe we ons bewuster worden van onze eigen kwaliteiten. Ik denk dat meer bewustzijn over je persoonlijke kwaliteiten de uitstraling van je persoonlijkheid verandert. We ontsteken het licht in onze woonkamers. We weten dan hoe ons huis gastvrij naar anderen kan zijn, hoe we onderdak kunnen bieden.

Mijn voornemen voor 2017 is daarom niet iets wat ik ga doen of laten, geen activiteit of discipline. Mijn voornemen is te ontdekken wat ik wel ben, maar nog te weinig weet.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  karli frigge woensdag, 28 december 2016

  Dag Egbert. Het soort gesprekje waarmee je tekst begint hoor je vaker, maar dat het je gelukt is om zoiets op te schrijven vervult me met bewondering, het geeft aan waar je talenten liggen. Toch vermoed ik dat je tekst niet over luisteren gaat maar over macht. Jij wordt genegeerd en die ander neemt de leiding. En door de verwarring die hij zaait met al die kleine onbeleefde/onlogische wendingen, blijf jij steken in een moeras terwijl hij/zij zijn connecties aanhaalt. Het gaat vermoed ik intuïtief, als een manipuleerstijl. Je hebt een machtspelletje verloren. Karli

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom woensdag, 28 december 2016

  Scherp gezien Karli! Ik denk dat je gelijk hebt, dat er zeker (ook?) macht in het spel was.

 • Gast
  Lisa zondag, 25 december 2016

  Wat een prachtige metafoor Egbert. IK had je net een mail geschreven waar ik misschien wel op mijn manier uitlegde, wat je hier zo mooi metaforisch samenvat.
  Wim Sonneveld zong in "het Dorp van mijn vader" zo treffend over de doorzonwoning waar je kon zien hoe t bankstel van Mien met plastic rozen op het dressoir te zien was...
  Doorzon woningen...doorzien woningen...treffend..?

  Ik ben van de "ouwe" woningen, met vakwerk, hoekjes en gaatjes, onverwachte ingebouwde kasten, schuifdeuren met prachtige ingelegde glas in lood raamwerkjes...en in een oud huis kun je zo lekker klussen ;-)
  In ouwe huizen kun je veel ontdekken...in een doorzon woning met "jan des bouvrie" interieur heb je 't allemaal al snel gezien.....;)

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom woensdag, 28 december 2016

  Dankjewel Lisa, je hebt een romantische persoonlijkheid denk ik :). ik reageer nog op je mail.

 • Gast
  Bert de Jonge zondag, 25 december 2016

  Misschien is het ook een optie om na te gaan wat jij kunt veranderen aan je eigen communicatie om de ander beter te kunnen laten luisteren.

 • Gast
  Erik Kanters zondag, 25 december 2016

  Hoi Egbert,
  Het zou maar zo kunnen dat ik iets herken.... ! Als je gesprekspartner niet luistert dan kan dat als een lastige tekortkoming van betrokkene overkomen. Laat me dan in herinnering brengen dat ieder mens recht heeft op (minstens) drie gebreken. Als je dat als gegeven aanvaardt dan kan je heel veel situaties geestelijk te boven komen. Dat "kan/zal" dan ook een van je eigen kwaliteiten zijn. En zo hoop ik dat voor "kan/zal" een bevestigende term ingevuld wordt in jouw geval. Zal in ieder geval bijdragen aan je geestelijke rijkdom. Prettige dagen!
  Erik

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom zondag, 25 december 2016

  Haha, dat kan kloppen! Die wijze les van de drie gebreken hou ik mezelf ook graag voor, dankjewel. Jij ook fijne dagen!

Laat uw reactie achter

Gast
Gast zaterdag, 16 februari 2019

Meerwaarde op Facebook