Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Open Onderzoek is de toekomst

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2484
 • Afdrukken

Pagina 1 van 5

Op 5 juli 2015 fietsten de wielrenners van de Tour de France door Zeeland, en finishten op de Neeltje Jans. Het binnenhalen van dit spektakel kostte Zeeland € 365.000. De provincie Zeeland had het Kenniscentrum Kusttoerisme de opdracht gegeven om uit te zoeken wat deze investering de provincie aan economische baten op zou leveren.

Ze had daarbij als voorwaarde gesteld dat het onderzoeksbureau alleen onderzoek mocht doen naar de uitgaven, niet naar het aantal bezoekers. Het aantal bezoekers werd aangeleverd door de organisator, de ASO.

Dit bleek geen goede zet, want deze organisatie kwam met maar liefst 220.000 bezoekers op de proppen. Omroep Zeeland kwam met een eigen inschatting van 55.000 en in een pijnlijk debat moest de gedeputeerde Ben de Reu bakzeil halen en het onderzoek over laten doen. Volgens D66 hadden de onderzoekers gecontroleerd moeten worden op doping (of was het de opdrachtgever?).

De provincie dacht op zeker te spelen door het onderzoek in twee delen te knippen: enerzijds de bestedingen en anderzijds het aantal bezoekers. Het opknippen van een gevoelig onderzoek in onderdelen is een vaker gebruikte tactiek van overheidsinstellingen. Men doet dit om controle te houden over resultaten. Men kan dan immers door sturing van de tussenresultaten de eindresultaten beïnvloeden.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de Waal woensdag, 07 december 2016

  Nobody is perfect, maar dit is wel een te groot verschil. Of alleen overheden "manipuleren" , dat denk ik niet.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 april 2019

Meerwaarde op Facebook