Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Open Onderzoek is de toekomst - Desastreus

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2082
 • Afdrukken

Pagina 2 van 5

In het geval van de Tour in Zeeland was het gevolg van deze tactiek tamelijk desastreus voor het imago van de opdrachtgever en het onderzoeksbureau.

In Utrecht , waar dezelfde Tour de France een paar dagen eerder door heen ging, vond een vergelijkbaar onderzoek plaats. Hier was er echter geen discussie over de resultaten. De onderzoekers van het Utrechtse onderzoek hanteerden richtlijnen voor onderzoek die gebaseerd waren op afspraken tussen onderzoekers. Deze afspraken zijn vastgelegd in zgn. WESP richtlijnen (WESP: Werkgroep Evaluatie Sportevenementen). Kort gezegd verbieden deze richtlijnen het opknippen en sturen van het onderzoek op de manier zoals dat in Zeeland gebeurde.

Wat is die Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP)? Het is een community van onderzoekers die afspraken maken over richtlijnen. De WESP is een vreemde club, het is een club zonder financiering en zonder juridische vorm (hoewel er stemmen opgaan om dit laatste te veranderen). Behalve inhoudelijke betrokkenheid zijn er geen drempels voor deelname. Het lijkt een beetje op een Open Source community van programmeurs. Niet toevallig, want dat is ook de inspiratiebron.

De WESP is sinds 2009 actief en kent inmiddels meer dan 30 leden van ruim 25 Nederlandse kennisinstellingen, evenementenorganisatoren, adviesbureaus en overheidsorganisaties.

Ik beschouw het als een voorbeeld van hoe Open Onderzoek in de praktijk kan functioneren. Open Onderzoek houdt in dat onderzoekers inzage geven in hun resultaten en methodes en er naar streven om afspraken te maken over ‘best practises’. Die ‘best practises’ worden vastgelegd in (voorlopige) richtlijnen. Richtlijnen zijn naar hun aard voorlopig, nieuwe onderzoeksmethodes leiden tot nieuwe richtlijnen.

Wat een softwareprogramma in de Open Source is, zijn de richtlijnen voor Open Onderzoek in WESP verband.

Het voorbeeld van Zeeland en Utrecht illustreert één van de voordelen van onderzoek dat gebaseerd is op de WESP/Open Onderzoeksfilosofie, namelijk dat het lastiger wordt voor opdrachtgevers om onderzoek te manipuleren. Bovendien geeft toepassing van de WESP richtlijnen opdrachtgevers een garantie dat de resultaten minder risico lopen onderuit gehaald te worden. Dat scheelt een hoop gedoe.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de Waal woensdag, 07 december 2016

  Nobody is perfect, maar dit is wel een te groot verschil. Of alleen overheden "manipuleren" , dat denk ik niet.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook