Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Open Onderzoek is de toekomst - Kathedraal der Wetenschap

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2087
 • Afdrukken

Pagina 3 van 5

Wat houdt die Open Onderzoek filosofie verder in? Open Onderzoek zorgt ervoor dat onderzoekers en onderzoeksbureaus hun neiging om uitkomsten juist niet vergelijkbaar te maken, loslaten. Dit zorgt voor transparantie en standaardisering en bevordert zo het ontstaan van een markt waarin vragers en aanbieders elkaar vinden.

Het klinkt misschien vreemd dat onderzoeksbureaus ernaar neigen om hun resultaten niet vergelijkbaar te maken met ander onderzoek. Een onderzoeker wil toch niets liever dan bouwen aan de Kathedraal van de Wetenschap? In woord wel, maar in de praktijk werkt het anders.

Een onderzoeksbureau heeft er namelijk belang bij om een eigen specialiteit te ontwikkelen, een kennisniche waarin uitsluitend dat bureau deskundig is. Daardoor creëert het onderzoeksbureau als het ware een monopolie. Je kunt het vergelijken met de marketing van sigarettenmerken. Marlboro en Peter Stuijvesant verkopen hetzelfde product, maar door ‘productdifferentiatie’ krijgt de afnemer het gevoel deze twee merken heel verschillend zijn.

Onderzoeksbureaus hebben zo ook belang bij kennisdifferentiatie. Zo had voordat de WESP bestond, ieder bureau zijn eigen methode om de economische impact van een evenement te meten. De kennis en methodes die zij hadden deelden zij liever niet met anderen, want dat was de kip met de gouden eieren slachten.

Een onderzoeksbureau zal een opdrachtgever ook niet snel vertellen dat een bepaald onderzoek al een keer is gedaan, zij doen liever het onderzoek, met een iets andere benadering, nog een keer over. Een onderzoeksbureau dat dit niet doet, is al snel ‘een dief van zijn eigen portemonnee’.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de Waal woensdag, 07 december 2016

  Nobody is perfect, maar dit is wel een te groot verschil. Of alleen overheden "manipuleren" , dat denk ik niet.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook