Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Open Onderzoek is de toekomst - Wiel uitvinden

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2084
 • Afdrukken

Pagina 4 van 5

Onderzoekers vinden dus regelmatig het wiel opnieuw uit. Ze claimen vaak in de inleiding van hun rapport dat een bepaalde vraag nog niet eerder is gesteld, of dat een methode nog niet is toegepast, waarbij een uitgebreid literatuuronderzoek er wel eens bij inschiet. Dat kost tijd en bovendien, daarmee zouden ze zichzelf maar in de vingers snijden.

Deze kennisdifferentiatie en het opnieuw uitvinden van wielen leidt er toe dat er veel minder kennisopbouw plaatsvindt dan mogelijk zou zijn bij een betere besteding van (meestal) belastinggeld.

Open Onderzoek is een filosofie die kennisopbouw juist als uitgangspunt heeft. Door het afspreken van richtlijnen, dwingen onderzoekers zichzelf tot transparantie en bieden daarmee vergelijkbare methodes aan. Zoals gezegd, het is het best te vergelijken met de Open Source software.

Bij commerciële software is het zo dat niet-uitwisselbaarheid (van bestanden) prettig is voor een bedrijf dat die software maakt. Ieder commercieel pakket heeft zijn eigen bestandsformaat. Zo heeft Microsoft lang geleden WordPerfect uit de markt geduwd, want op den duur wil iedereen hetzelfde, want anders kun je niet uitwisselen.

De Open Source software beweging is altijd een voorstander geweest van open standaarden die uitwisseling mogelijk maakten. Bij software is een ontwikkeling geweest waarbij commerciële software ontwikkelaars zich langzamerhand hebben leren inzien dat open standaarden ook hun (lange termijn) belang dienen.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de Waal woensdag, 07 december 2016

  Nobody is perfect, maar dit is wel een te groot verschil. Of alleen overheden "manipuleren" , dat denk ik niet.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook