Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Open Onderzoek is de toekomst - Microsoft ondersteunt Open Source

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2083
 • Afdrukken

Pagina 5 van 5

Ook Microsoft ondersteunt tegenwoordig de Open Source beweging met flinke sommen geld.Eén van de redenen dat commerciële bedrijven meedoen aan open source software is het inzicht dat op internet Open Source de standaard is geworden. Het geld wordt niet meer verdiend met een monopolistisch stuk software, maar met het op maat maken van de standaardtools voor eigen platforms.

Men probeert dus niet een zo groot mogelijk stuk taart uit een bestaande markt te pakken, maar men bakt mee aan de nieuwe taart, waarbij men het bestaan van anderen die ook een taartpunt pakken, maar wellicht minder bijdragen, accepteert als consequentie van de strategie.  Die ontwikkeling naar open standaarden staat bij onderzoek nog in de kinderschoenen. 

Toch zijn de voortekenen gunstig. De Open Onderzoek aanpak van de WESP is succesvol gebleken: dankzij dit initiatief bestaat er nu een standaardmethode om bepaalde aspecten van evenementen te meten en deze methode wordt breed toegepast. Inmiddels zijn er ca. 90 evaluaties volgens WESP richtlijnen uitgevoerd. Dankzij de WESP richtlijnen is er een markt voor evenementenevaluatie ontstaan.

Open Onderzoek is de keuze voor een lange termijn business model, gebaseerd op samenwerking en marktontwikkeling, en niet alleen een ideologische keuze voor gratis software en onderzoek. Ik denk dat Open Onderzoek de onderzoeksmarkt zal veroveren en dat een slimme onderzoeker nu al bedenkt hoe hij of zij daar zijn/haar voordeel mee doet.

Naarmate Open Onderzoek de standaard wordt, zullen onderzoeksbureaus gaan accepteren dat andere bureaus profiteren van de kennis die door hen ontwikkeld is en gedeeld wordt via richtlijnen of andere instrumenten. Kennisopbouw zal sneller gaan. Dat is letterlijk winst voor iedereen.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de Waal woensdag, 07 december 2016

  Nobody is perfect, maar dit is wel een te groot verschil. Of alleen overheden "manipuleren" , dat denk ik niet.

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook