Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Schaarste

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 6189
 • Afdrukken

Pagina 1 van 6

In de jongste editie van het KRO programma Boer zoekt Vrouw is ‘boer Theo’ één van de deelnemende boeren. Boer Theo is een 49 jarige melkveehouder uit Noord-Holland. Hij lijkt een beetje op Ronald Koeman, de voetbaltrainer. Boer Theo is vriendelijk en sociaal en niet onaantrekkelijk voor de vrouwen, want in eerste instantie ontving hij genoeg brieven om in de top-5 te belanden, 73 in totaal. Maar in tweede instantie waren de dames die hij ontving op zijn boerderij minder enthousiast. Eén van de dames ging vrijwillig naar huis. ‘Te lief’ en ‘te passief’ was het oordeel. Ook de overgebleven dame had sterke twijfels.

Het lijkt wel alsof Theo te graag wil en daardoor niet uit de verf komt. Hij is bang om ‘sociale fouten’ te maken en blijft daardoor passief. Een deel van het probleem van boer Theo lijkt verklaard te worden in het boek ‘Schaarste’. In dit boek beschrijven econoom en psycholoog Mullainathan en Shafir een experiment met eenzame mensen. Zij moesten op een interessante manier iets over zichzelf vertellen. Dat werd opgenomen op band en later beoordeeld door anderen. Het bleek dat de beoordelaars niet onder de indruk waren van wat de eenzame mensen te vertellen hadden. Ze vonden de verhalen van eenzame mensen aanmerkelijk minder interessant dan de verhalen van niet eenzame mensen, die dezelfde opdracht hadden ontvangen.

Opvallend genoeg was dit verschil er alleen als eenzame mensen hun beste beentje voorzetten. In een andere versie van het experiment waren er ook opnames aanwezig van de eenzame proefpersonen voorafgaand aan de ‘officiële opname’. Bij deze opnames in een meer ontspannen context, werden de eenzame mensen niet anders beoordeeld dan de niet-eenzame. In de situatie waar er geen sociale druk was, werden eenzame en niet eenzame mensen als even interessant beoordeeld.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de waal maandag, 16 maart 2015

  Interessant bericht, wat ik me wel afvraag is hoe hard is het bewijs van het veronderstelde.
  Dat geldt eveneens voor mindfulness, wordt steeds meer toegepast, maar de onderbouwing is niet onomstreden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Wat Mullainathan en Shafir beweren onderbouwen ze met heel veel onderzoek, ik vind dat juist één van de sterke punten van dit boek. Onderzoekjes zijn slim opgezet. Volgens mij is er wel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en meditatie, maar niet in dit verband neem ik aan.

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 16 maart 2015

  Wat een mooi stuk! Ik geloof dat meditatie inderdaad kan helpen om je te realiseren dat je in een tunnel zit en ook hoe je er uit komt. Het idee van een basisinkomen spreekt mij niet aan. De huidige uitkeringen werken voor sommige mensen in NL al als een tunnel waarin ze gevangen worden gehouden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Ik was ook nooit zo voor een basisinkomen, maar de verdienste van dit boek vind ik wel dat ik er iets anders tegenaan ben gaan kijken. Ik denk dat door de bureaucratie rondom het verkrijgen van een uitkering er wel een groot beroep gedaan wordt op de bandbreedte van een uitkeringsgerechtigde. Dat werkt verlammend. Daarnaast houden uitkeringen mensen vaak ook afhankelijk, en stimuleert het een soort slachtoffer denken, dat ben ik met je eens. Tegelijkertijd bestaat er nog steeds een armoedeval, die ervoor zorgt dat het financieel vaak weinig zin heeft om te gaan werken, omdat er allerlei subsidies inkomensafhankelijk zijn (huursubsidie) en je die dus verliest op het moment dat je geld gaat verdienen. Ik ben er nog niet helemaal uit. :)

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 april 2019

Meerwaarde op Facebook