Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Schaarste - Tunnelvisie

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5739
 • Afdrukken

Pagina 2 van 6

Eenzame mensen zijn niet eenzaam omdat ze minder sociale vaardigheden hebben. Uit andere experimenten blijkt dat eenzame mensen juist beter zijn in het beoordelen van gezichten en emoties dan niet eenzame mensen. Het punt is dat ze als het ware verkrampen in sociale situaties. En dat is wat je ook bij boer Theo ziet gebeuren. Hij doet zo z’n best, is zo begripvol, dat hij als persoon verdwijnt.

Volgens Mullainathan en Shafir bestaat er een psychologisch mechanisme dat ervoor zorgt dat mensen die schaarste ervaren in een soort tunnel terecht komen. Hierbij worden zij aan de ene kant beter in het oplossen van korte termijn problemen, de problemen die zich in de tunnel bevinden. Dit verklaart waarom eenzame mensen beter zijn in het inschatten van emoties van anderen. Maar de context die zich buiten de tunnel bevindt, wordt over het hoofd gezien. En het is juist vaak die context die de dieperliggende oorzaak is van de schaarste.

Schaarste komt in vele vormen. Het kan bestaan uit gebrek aan sociale contacten, voedsel (diëten) of tijd en geld. Een voorbeeld is de ‘druk-druk-druk’ cultuur, het gebrek aan tijd. Je vergeet een belangrijke afspraak, of je verwaarloost je vrienden of relatie. Je leent als het ware tijd van de toekomst, maar dat kost je wel rente. Als je het druk hebt, verwaarloos je soms belangrijke verplichtingen. Het kost vervolgens meer tijd om ze weer recht te zetten, dan het gekost zou hebben om ze te onderhouden.

Ook voor geldschaarste geldt dat armoede leidt tot kortzichtige beslissingen. Niet omdat armen dommer zijn, maar omdat hun aandacht teveel in beslag wordt genomen door alledaagse geldzorgen. Het zijn juist de geldzorgen die ervoor zorgen dat de geldzorgen blijven bestaan. Uit experimenten blijkt dat mensen die niet kunnen lenen soms beter af zijn dan de mensen die de mogelijkheid wordt geboden om dat wel te doen.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de waal maandag, 16 maart 2015

  Interessant bericht, wat ik me wel afvraag is hoe hard is het bewijs van het veronderstelde.
  Dat geldt eveneens voor mindfulness, wordt steeds meer toegepast, maar de onderbouwing is niet onomstreden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Wat Mullainathan en Shafir beweren onderbouwen ze met heel veel onderzoek, ik vind dat juist één van de sterke punten van dit boek. Onderzoekjes zijn slim opgezet. Volgens mij is er wel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en meditatie, maar niet in dit verband neem ik aan.

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 16 maart 2015

  Wat een mooi stuk! Ik geloof dat meditatie inderdaad kan helpen om je te realiseren dat je in een tunnel zit en ook hoe je er uit komt. Het idee van een basisinkomen spreekt mij niet aan. De huidige uitkeringen werken voor sommige mensen in NL al als een tunnel waarin ze gevangen worden gehouden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Ik was ook nooit zo voor een basisinkomen, maar de verdienste van dit boek vind ik wel dat ik er iets anders tegenaan ben gaan kijken. Ik denk dat door de bureaucratie rondom het verkrijgen van een uitkering er wel een groot beroep gedaan wordt op de bandbreedte van een uitkeringsgerechtigde. Dat werkt verlammend. Daarnaast houden uitkeringen mensen vaak ook afhankelijk, en stimuleert het een soort slachtoffer denken, dat ben ik met je eens. Tegelijkertijd bestaat er nog steeds een armoedeval, die ervoor zorgt dat het financieel vaak weinig zin heeft om te gaan werken, omdat er allerlei subsidies inkomensafhankelijk zijn (huursubsidie) en je die dus verliest op het moment dat je geld gaat verdienen. Ik ben er nog niet helemaal uit. :)

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook