Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Schaarste - Schaarsteval

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5735
 • Afdrukken

Pagina 4 van 6

Ze zijn in een schaarsteval terecht gekomen. Een schaarsteval zou je kunnen omschrijven als een tunnelvisie die zichzelf in stand houdt. Als Nederlandse lezer besef je in feite dat we het in Nederland niet zo slecht doen. Verplichte verzekeringen voor ziektekosten en werkloosheid zorgen er bijvoorbeeld voor dat mensen niet in een schaarsteval terecht komen als zich een tegenslag voordoet.

Veel regeltjes en afspraken die onze korte termijn vrijheid verminderen, zijn vanuit het idee van het bestrijden van een tunnelvisie heel goed te verdedigen. Wetgeving voor verplichte autogordels zorgen ervoor dat we onze autogordel omdoen ook al hebben we haast. We zijn verplicht verzekerd tegen ziektekosten.

Je zou nog verder kunnen gaan. Op basis van deze inzichten zou je ook heel goed voor een basisinkomen kunnen pleiten. Immers een basisinkomen zou voor velen veel zorgen wegnemen en daarmee een enorme toename aan bandbreedte veroorzaken.

De focus van de schrijvers ligt sterk op de omstandigheden waardoor mensen in een vicieuze cirkel van tunnelvisie komen. Armoede houdt zichzelf in stand. Hun aanbevelingen richten zich dan ook vooral op het aanpassen van de omstandigheden. Zo zou je werklozen niet moet beboeten als ze vergeten een formulier in te vullen (het boetebeleid van het UVW!), maar juist extra herinneringen moeten sturen, meer begeleiding, waardoor het beroep op de bandbreedte vermindert.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de waal maandag, 16 maart 2015

  Interessant bericht, wat ik me wel afvraag is hoe hard is het bewijs van het veronderstelde.
  Dat geldt eveneens voor mindfulness, wordt steeds meer toegepast, maar de onderbouwing is niet onomstreden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Wat Mullainathan en Shafir beweren onderbouwen ze met heel veel onderzoek, ik vind dat juist één van de sterke punten van dit boek. Onderzoekjes zijn slim opgezet. Volgens mij is er wel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en meditatie, maar niet in dit verband neem ik aan.

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 16 maart 2015

  Wat een mooi stuk! Ik geloof dat meditatie inderdaad kan helpen om je te realiseren dat je in een tunnel zit en ook hoe je er uit komt. Het idee van een basisinkomen spreekt mij niet aan. De huidige uitkeringen werken voor sommige mensen in NL al als een tunnel waarin ze gevangen worden gehouden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Ik was ook nooit zo voor een basisinkomen, maar de verdienste van dit boek vind ik wel dat ik er iets anders tegenaan ben gaan kijken. Ik denk dat door de bureaucratie rondom het verkrijgen van een uitkering er wel een groot beroep gedaan wordt op de bandbreedte van een uitkeringsgerechtigde. Dat werkt verlammend. Daarnaast houden uitkeringen mensen vaak ook afhankelijk, en stimuleert het een soort slachtoffer denken, dat ben ik met je eens. Tegelijkertijd bestaat er nog steeds een armoedeval, die ervoor zorgt dat het financieel vaak weinig zin heeft om te gaan werken, omdat er allerlei subsidies inkomensafhankelijk zijn (huursubsidie) en je die dus verliest op het moment dat je geld gaat verdienen. Ik ben er nog niet helemaal uit. :)

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook