Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Schaarste - Angst voor overvloed

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 5733
 • Afdrukken

Pagina 6 van 6

Een meer filosofische vraag die naar aanleiding van dit boek bij mij opkomt is in hoeverre we schaarste creëren zodat we onze vrijheid niet onder ogen hoeven te komen? Wat ik om me heen zie is dat mensen hypotheken nemen die maximale schaarste veroorzaken, waardoor ze heel hard moeten werken. Geeft dat niet een fijn gevoel omdat je je niet hoeft af te vragen wat je met je leven zou willen?

Hetzelfde geldt voor kinderen: het tijdgebrek dat gepaard gaat met jonge kinderen lijkt soms ook wel een prettige invulling. Ik heb mensen gekend die toegaven dat ze bij een dipje in hun relatie een kind erbij namen. Ik zie het bij mijzelf als er zich een groot project aandient dat goed betaalt. Er is gewoon geen bandbreedte meer om jezelf levensvragen te stellen. En is dat soms niet verontrustend makkelijk?

Sendhil Mullainathan & Eldar Shafir: Schaarste, Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen, Maven Publishing BV Amsterdam, 2013, 360p.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Kees de waal maandag, 16 maart 2015

  Interessant bericht, wat ik me wel afvraag is hoe hard is het bewijs van het veronderstelde.
  Dat geldt eveneens voor mindfulness, wordt steeds meer toegepast, maar de onderbouwing is niet onomstreden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Wat Mullainathan en Shafir beweren onderbouwen ze met heel veel onderzoek, ik vind dat juist één van de sterke punten van dit boek. Onderzoekjes zijn slim opgezet. Volgens mij is er wel onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness en meditatie, maar niet in dit verband neem ik aan.

 • Gast
  Karen Daleboudt maandag, 16 maart 2015

  Wat een mooi stuk! Ik geloof dat meditatie inderdaad kan helpen om je te realiseren dat je in een tunnel zit en ook hoe je er uit komt. Het idee van een basisinkomen spreekt mij niet aan. De huidige uitkeringen werken voor sommige mensen in NL al als een tunnel waarin ze gevangen worden gehouden.

  Antwoord Annuleer
 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom maandag, 16 maart 2015

  Ik was ook nooit zo voor een basisinkomen, maar de verdienste van dit boek vind ik wel dat ik er iets anders tegenaan ben gaan kijken. Ik denk dat door de bureaucratie rondom het verkrijgen van een uitkering er wel een groot beroep gedaan wordt op de bandbreedte van een uitkeringsgerechtigde. Dat werkt verlammend. Daarnaast houden uitkeringen mensen vaak ook afhankelijk, en stimuleert het een soort slachtoffer denken, dat ben ik met je eens. Tegelijkertijd bestaat er nog steeds een armoedeval, die ervoor zorgt dat het financieel vaak weinig zin heeft om te gaan werken, omdat er allerlei subsidies inkomensafhankelijk zijn (huursubsidie) en je die dus verliest op het moment dat je geld gaat verdienen. Ik ben er nog niet helemaal uit. :)

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 oktober 2018

Meerwaarde op Facebook