Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Slachtoffers en daders

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2505
 • Afdrukken

Pagina 1 van 4

Hoe meer iemand zich slachtoffer voelt, hoe groter de kans dat hij dader wordt. Of anders gezegd: iemand die ‘iets slechts’ doet, zal dat in veel gevallen vergoelijken met een redenering waarin hij zelf geen dader is, maar slachtoffer. Neem crimineel Willem Holleeder: in het boek ‘Judas’, geschreven door zijn zus Astrid Holleeder, komt hij naar voren als gewetenloze schurk die mensen zonder pardon chanteert en laat vermoorden. Iedereen kent zijn geschiedenis, toch tuinen slachtoffers steeds weer in zijn verhaal. De dader doet zich voor als slachtoffer en is daar een meester in:

‘Met zijn charmes is hij in staat contact te leggen met de rijkste, slimste en de meest ontwikkelde mensen. Met zijn ongekende sociale vaardigheden weet hij ze te laten vergeten wat een vreselijk misdrijf hij heeft begaan en dan komt de volgende stap: zijn misdadige geschiedenis, zijn nadeel, buigt hij om in een voordeel. Hij is zo zielig, er is hem zoveel onrecht aan gedaan, hij is altijd onterecht behandeld, onterecht veroordeeld en justitie maakt hem het leven onmogelijk.’

De kracht van de underdog, het slachtoffer is blijkbaar bijna onbegrensd. Verantwoordelijkheidsbesef is opeens niet meer relevant als je slachtoffer bent. Je hebt automatisch recht op sympathie.

Het aannemen van een slachtofferhouding is niet alleen een handige truc om sympathie te winnen in de buitenwereld. Het is ook een ideale psychologische schakelaar om je eigen verantwoordelijkheid en geweten uit te schakelen.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Gerda Schurink dinsdag, 05 september 2017

  Egbert wat een mooi blog weer! En zo mooi vanuit het klein naar het groot. Laten wij maar in het klein (bij onszelf ) hier mee aan de slag gaan in de hoop dat het ook in het groot doordringt.
  Deze blogs komen nog op ons oude mailadres binnen zou je dat kunnen veranderen?
  Jan zag het toevallig en was ook onder de indruk van dit stuk!
  Lieve groet, Gerda

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 05 september 2017

  Dankjewel voor het compliment Gerda. Ik zal jullie adres aanpassen.

 • Gast
  kees de waal dinsdag, 15 augustus 2017

  Goede analyse + prima verhaal Egbert!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 april 2019

Meerwaarde op Facebook