Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Slachtoffers en daders - Noodweer

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 2413
 • Afdrukken

Pagina 2 van 4

We beschouwen onszelf het liefst als eerlijk en niet-egoïstisch. Als we dan iets doen wat in feite wel egoïstisch is, ontstaat er een vervelend verschil tussen ons zelfbeeld en wat anderen waarnemen. Stel je doet iets wat niet helemaal door de beugel kan, je neemt bijvoorbeeld de handdoeken mee in een hotel. Er ontstaat een oncomfortabele kloof tussen wat je doet en wat je wilt zijn.

Eén oplossing is om je zelfbeeld aan te passen: je bent blijkbaar niet zo eerlijk als je dacht. Een andere oplossing is een reden, een alibi, te verzinnen dat je vrijpleit van het knagend besef van egoïsme. Slachtofferschap is het ideale alibi. Zodra iemand iets uitgehaald heeft waar jij het slachtoffer van geworden bent, worden jouw acties een soort zelfverdediging of noodweer. Je hoeft geen verantwoording meer af te leggen over jouw misdraging. De ander is een dader geworden, zonder rechten.

Was de receptionist soms niet zo aardig? Bingo: je bent slachtoffer. Dat is voor mensen met talent voor slachtofferschap genoeg om de handdoeken zonder gewetenswroeging te stelen. ‘Ze vroegen er om.’

Of kijk naar een willekeurige vechtscheiding. Vaak hoor ik buitenstaanders verzuchten dat men niet begrijpt hoe iemand zó egoïstisch kan zijn, de ander zo het leven zuur kan maken. Maar veel ex-partners voelen zich slachtoffer van de acties van de andere partij, en kunnen daarmee hun daderschap zonder gewetensproblemen volhouden. De echte slachtoffers zijn natuurlijk vooral de kinderen.
Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  Gerda Schurink dinsdag, 05 september 2017

  Egbert wat een mooi blog weer! En zo mooi vanuit het klein naar het groot. Laten wij maar in het klein (bij onszelf ) hier mee aan de slag gaan in de hoop dat het ook in het groot doordringt.
  Deze blogs komen nog op ons oude mailadres binnen zou je dat kunnen veranderen?
  Jan zag het toevallig en was ook onder de indruk van dit stuk!
  Lieve groet, Gerda

 • Egbert Oldenboom
  Egbert Oldenboom dinsdag, 05 september 2017

  Dankjewel voor het compliment Gerda. Ik zal jullie adres aanpassen.

 • Gast
  kees de waal dinsdag, 15 augustus 2017

  Goede analyse + prima verhaal Egbert!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast
Gast maandag, 25 maart 2019

Meerwaarde op Facebook