Egbertale

Over zingeving en economie en alles wat daar tussen ligt

 • Home
  Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
 • Tags
  Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
 • Inloggen
  Login Inlogformulier

Venkelthee-drinkers

op
 • Fontgrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 1338
 • Afdrukken

Afgelopen dinsdag werd Jan Roos de maat genomen tijdens Pauw en Jinek. Jan Roos werpt zich op als moraalridder van VNL terwijl hij qua moraal niet echt een schoon blazoen heeft. Terecht betichtte Jinek , Pauw en Pechtold Jan Roos van hypocrisie. Het verweer van Jan Roos kwam er op neer dat Jinek en Pauw niet objectief waren. Op Facebook ontspon zich naar aanleiding van die discussie de volgende discussie tussen Remco, Marcel (geen echte namen) en mij.

Remco: Iedere x als iemand een andere mening heeft dan wat men aan linkse zijde gangbaar vindt zul je dit soort publieke lynchpartijen zien. Uit alle macht proberen ze dan van alles uit het verleden te vinden om hetgeen er gezegd wordt te kunnen bagatelliseren en iemand ter plekke te verketteren als racist, of wat dan ook maar van pas komt, om diegene te besmeuren. Ik vind dat Jan Roos gelijk heeft en dat zowel Jinek als Pauw eens zouden moeten proberen objectief te blijven. Pas toen Pechtold bloed rook kwam hij er als derde bij om óók nog eens een beetje kop-te-schoppen en politiek te scoren. Goedkope en laffe actie, Pechtold.

Marcel: schiet op zeg, Remco, rechts springt net zo goed op elke kans om links overal de schuld van te geven. Bovendien is het inderdaad zo dat met name kíezers/volgelingen van bepaalde partijen worden uitgemaakt voor racist. Dit komt waarschijnlijk door wat ze allemaal op social media en straatpraatcamera's roepen en ze dan racist noemen is dan in veel gevallen volkomen terecht.

Remco: Correct, Marcel, in veel gevallen. Maar niet altijd. En laat dat nou precies zijn wat er iedere x wél wordt gedaan. Ik kan je op een briefje geven dat er straks iemand is die mij gaat verketteren en voor racist uitmaakt (of dat iig insinueert). Alleen maar omdat ik niet hetzelfde geluid laat horen als de rest van de geitenharen wollen sokken brigade. Zo veel is duidelijk dat samenscholen in groepjes en 'afvalligen' verbaal verketteren de modus operandus is geworden van links. Je mag niet anders denken dan zij want dan word je meteen gestigmatiseerd en gebrandmerkt als racist, fascist of wat al niet meer.

Ik: René als ik het goed begrijp voel jij je over één kam geschoren door een groep die je over één kam scheert. Vat ik het zo goed samen?

Remco: Ik voel helemaal niks. Dikke huid, man, niet normaal. k ben slechts een beetje aan het debatteren hier, hoor. Ik weet niet wat jullie hier doen maar dit is gewoon vermaak voor mij. Heerlijk om op die Gutmensch-knop te drukken en iedere x weer die 'kniepees-reflex' te krijgen. Alsof je aan het touwtje van een trekpop trekt

Ik: Als je niets voelt en je vermaakt je alleen maar, dan heb je kenmerken van een psychopaat. Dat is niet bedoeld als scheldwoord, maar als diagnose. Een psychopaat vind het niet erg om zo genoemd te worden. Vind jij dat erg?

Remco: Bij mij ligt het er altijd aan wíe het zegt of ik het mij aantrek of niet. In jouw geval maakt het mij helemaal niets uit wat jij er van vindt. Wat je vindt moet je maar naar gevonden voorwerpen brengen... Ik word altijd zo moe van die internet-psychologen :-D

Ik: Ik vind psychologie inderdaad fascinerend, zeker bij mensen die ik niet goed begrijp, zoals jij. Je bent dus geen psychopaat. Is jouw wereldbeeld ongeveer zo: je hebt mensen die je moet bestrijden, de Gutmenschen, en de mensen die wel deugen? En de eerste groep maakt niet uit wat ze van je vinden en de tweede wel? Of trek je een andere lijn voor mensen die je kunnen raken? Alleen vrienden?

Remco:  Wat valt er niet te begrijpen aan mij? Het is toch zeker heldere taal die ik bezig?! En ik weet niet waar je het vandaan haalt dat je denkt dat ik mensen moet bestrijden. Dat is een aanname. Ik heb ook nergens geschreven dat 'Gutmenschen' niet deugen. Ik vind alleen dat er een bepaald groepje linkse figuren rondloopt die zichzelf nogal wat vinden. Dit allemaal natuurlijk obv hun 'verstandige keuzes' zoals veganistisch eten, 'groene keuzes' maken, etc, etc. De zgn. Quinoa-kakkers en Venkel-Thee-Toppers. Vreselijke mensen zijn dat. Die anderen constant de les moeten lezen over wat goed en slecht is. Zelfingenomen kwasten. Als ik er zo eentje in het vizier heb serveer ik hem (of haar) met liefde wat provocerende teksten en geniet dan van de explosie aan zelfingenomen, pretentieuze pus die dan uit zo'n biologische etterbuil stroomt. Die mensen verdienen het om zo nu en dan een koekje van eigen deeg te krijgen. Gewoon deeg van tarwe dan. Mensen die mij zouden kunnen raken zijn mensen die mijn respect hebben mbt de manier waarop ze in het leven staan en een bijpassend intellect. Een willekeurig passerende hobby-psycholoog sorteert geen enkel effect.

Ik: Die mensen die je beschrijft ken ik persoonlijk niet, maar voor iemand die zich niet laat raken, schrijf je er toch wel met veel emotie over vind ik. En natuurlijk begrijp ik wel wat je schrijft, maar ik wil graag begrijpen waarom je dat schrijft. Ik probeer eerst te begrijpen voor ik me een oordeel aanmatig. Hoe zit dat met jouw oordeel over die linkse figuren? Begrijp je ze, of neem je maar wat aan?

Remco: Ik ben een begeesterd mens inderdaad. Ik probeer niet te oordelen want wie ben ik? Ik heb wel mijn mening over bepaalde uitingen die ik telkens zie voortkomen uit die richting. Of ik ze begrijp? Ja, denk het wel. Ik denk zelfs dat al dat schoolmeester-achtige gedrag voortkomt uit een diepgewortelde wens voor een betere wereld en dat is lovenswaardig. Vind alleen de gekozen methode niet altijd even lekker overkomen en heb het gevoel dat dit een vorm van superioriteits gevoel van jewelste is. Zo van: 'Kijk mij eens groen zijn' , 'ben ik niet een fantastisch mens' Ik heb daar een broertje dood aan en kan het niet nalaten om hen te pas, en waarschijnlijk vaker - te onpas een spiegel voor te houden om hen op die manier te dwingen enige zelfreflectie toe te passen. Je bent namelijk helemaal niets beter als je vegetariër of ecologisch verantwoord burger bent. Laat iedereen in zijn waarde. En juist met dat laatste heeft de groep mensen waartegen ik ageer een probleem. Ze vinden het prettig andersdenkenden af te zeiken met een air van superioriteit.

Ik: Het is inderdaad een beetje onvolwassen als je je beter voelt omdat je een bepaalde mening hebt, zeker als je het nodig hebt om je af te zetten tegen anderen, dat ben ik met je eens. Maar dat is toch het probleem van die linkse figuren? Als je je daar zo tegen afzet doe je toch precies hetzelfde? Het negatief van een foto is nog steeds dezelfde foto (ik stam nog uit het tijdperk van de analoge foto's haha).

Remco: Touché.

Laatst aangepast op

Egbert Oldenboom is onderzoeker, community builder en (sinds 2013) blogger. Hij schrijft over alles wat hem raakt.

 • Gast
  karli frigge zondag, 23 april 2017

  Ik heb me met moeite door al die spitse meningen heen geworsteld. Mijn arme hoofd rammelde van de woorden. Nog even en jullie gaan zwijgen. Wat is er na het zwijgen?
  Karli

 • Gast
  jacqueline Holtrop maandag, 06 maart 2017

  Mooie tekst, Egbert!
  Ik probeerde me in te schrijven om je blogs te ontvangen, maar dat lukte niet. Wil je me toevoegen?

Laat uw reactie achter

Gast
Gast dinsdag, 23 april 2019

Meerwaarde op Facebook