girokleinstOnder toezicht van de nationale Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP) is door Egbert Oldenboom (Meerwaarde) een nieuwe versie van de richtlijn opgesteld voor het meten van de economische impact van sportevenementen. In deze richtlijn is op heldere wijze beschreven op welke manier de economische impact van sportevenementen gemeten dient te worden, zodat de uitkomsten betrouwbaar en vergelijkbaar zijn.

De richtlijn is de landelijke standaard voor het onderzoek naar de economische effecten van sportevenementen. Een eerdere versie dateerde uit 2011, maar de richtlijn is volledig herschreven. Inmiddels zijn er ca. 90 onderzoeken uitgevoerd die zich baseren op deze richtlijn.

In 2016 zijn onder andere de start van de Giro d’Italia in Gelderland, de Europese Kampioenschappen Atletiek in Amsterdam en de Wereldkampioenschappen Roeien in Rotterdam volgens de richtlijnen geëvalueerd. Het gebruik van WESP richtlijnen is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verplicht gesteld in haar subsidievoorwaarden. Ook veel andere overheidsorganisaties stellen het gebruik van de richtlijnen als voorwaarde.

Het onderzoek is ondersteund door de netwerkorganisatie Kracht van Sportevenementen, waarin de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC), NOC*NSF en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg samenwerken.

Download het ‘Richtlijnen Handboek Economische Impact 2.3’ via deze link.

 

Over MeerWaarde

De missie van Meerwaarde is om onderzoek en cijfermateriaal vergelijkbaar en toegankelijk te maken, zodat kennis wordt opgebouwd. Deze manier van werken heet Open Onderzoek, onderzoek waarbij methodes en resultaten openbaar en transparant zijn.

 

In 2009 heb ik daartoe de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP) opgericht die dienst doet als kraamkamer voor gestandaardiseerde onderzoeksmethoden en transparantie. De richtlijnen van de WESP zijn inmiddels landelijk geaccepteerd als standaard voor het meten van de impact van evenementen.

 

In 2006 ben ik gepromoveerd op maatschappelijke kosten-baten analyses van sportevenementen.